News


Održan monitoring sastanak iniciran od EACEA u okviru Erasmus+ projekta STINT

Monitoring sastanak u okviru Erasmus+ projekta (Izgradnja kapaciteta): „Jačanje internacionalizacije na visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ (skraćeno „STINT“ od „Strengthening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“) održan je 5. jula 2019. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Sastanak je organizovan na inicijativu Izvršne agenciji za obrazovanje, audiovizuelne sadržaje i kulturu Evropske komisije u Briselu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency - EACEA) i Erasmus+ kancelarije u Bosni i Hercegovini, a sastanku su prisustvovali partneri iz Bosne i Hercegovine i koordinator projekta sa KU Luvena.

Predstavljanje realizovanih projektnih aktivnosti i planovi za upotrebu ostvarenih rezultata bile su glavne teme održanog sastanka.

U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, kao i tri univerziteta iz država Evropske unije: KU Leuven - Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University - Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto - Politehnički institut u Portu (Portugal). Projektni partneri su takođe i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja.

Koordinator STINT projekta je KU Luven, Belgija, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Projekat je realizovan u periodu od 15. oktobra 2015. godine do 14. aprila 2019. godine.

Više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na: http://stint-project.net/