Events


Trening u Gentu biće održan od 13. do 16. marta 2017.

U Gentu, od 13. do 16. marta 2017. godine, obuka će biti održana u vezi sa projektnim aktivnostima 3.3. (http://stint-project.net/pages/activity3-3). Domaćin ove obuke je KU Leuven, koordinator projekta. Učesnici ovog sastanka će biti osoblje sa državnih univerziteta u BiH, studenti sa državnih univerziteta u BiH i osoblje iz partnerskih državnih / entitetskih agencija i ministarstava. Teme za ovu obuku biće usmjerene na:


1. STINT strategija i indikatori. Ključne tačke. Odgovornosti; Kontrola; Koordinacija; Mjerenje;

2. Priznavanje kvalifikacija stečenih u drugim evropskim i svjetskim institucijama. Nastavak obrazovanja u vašoj ustanovi. Priznavanje svih kvalifikacija, za zapošljavanje. Priznavanje kurseva. Razlika između akademskih i stručnih studija. Priznavanje ECTS bodova. Nivo priznavanja u ustanovi.

3. Samo-evaluacija u instituciji. Evaluacija interneta u okviru akreditacije.

4. STINT struktura na nivou univerziteta, međunarodna struktura na fakultetima i studijskim programima. Pravni oblik internacionalizacije. Pravilnici. Statut.

5. STINT aktivnosti administracije. Razmjena studenata, studiranje u inostranstvu, partnerstva, događaji, projekti, istraživanja, nastavni plan i program, marketing, regrutovanje, alumni, strategija, informacije, savjeti o politici, pravilnici.

6. Internacionalizacija nastavnog plana i programa. Kvalitet nastavnog plana i programa u nastavi i učenju. Zajednički / dvostruki programi. Ljetnje škole za studente. Koordinacija i administracija. Nastavni jezici.

7. Internacionalizacija istraživanja. Međunarodne konferencije.

8. Širenje informacija za učenike. Nastavnici i istraživači. Administrativno osoblje. Modeli diseminacije.

9. Finansijski aspekti (iznos budžeta, investicije po Instituciji). Mogućnosti finansiranja. Institucionalno finansiranje. Regionalno / nacionalno finansiranje.

10. Mobilnost studenata. Mobilnost akademskog osoblja. Studenti mobilnosti i drugim aktivnostima (studenti KU bi trebali predstaviti svoja iskustva u mobilnosti i drugim aktivnostima). Administracija i koordinacija mobilnosti studenata. Zapošljavanje i prijem međunarodnih studenata. Administracija i koordinacija mobilnosti osoblja i gostujućih profesora.

Cilj ove obuke je da obrazovani kadar sa studentima dodatno obrazuje akademsku zajednicu i studente u BiH o važnim temama i praktičnim pitanjima vezanim za internacionalizaciju.